Nannys Ängamat

NANNYS ÄNGAMAT

Njut av en sommarsoppa på späda nyskördade grönsaker

Du behöver:
  • ca 200 g morötter
  • ca 200 g blomkål
  • ca 150 g sockerärter
  • ca 100 g mangold
  • ca 50 g purjo- eller silverlök
  • ca 1 dl hackad persilja
  • ett par tre blad färsk libbsticka alt en buljongtärning
  • 6 dl vatten
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 2 msk vetemjöl alt 2 stora äggulor
  • salt och vitpeppar
Alternativ för redning:
    MJÖLREDNING

    • Reder du med mjöl skall den vispas ut med 0,5 dl av mjölken
    • Redningen skall koka ett par tre minuter under omrörning

    ÄGGULEREDNING

    • Reder du med äggula skall den vispas ut med 0,5 dl av grädden
    • Redningen får bara kokas upp absolut ej koka då grynar och trådar den sig
Arbetsgång:
  • Skölj grönsaker och lök, skala morötterna om det behövs
  • Skiva morötter i ca 0,5 cm slantar
  • Bryt blomkålen i mindre huvuden
  • Koka upp vatten, salt och libbsticka och sjud morötter och blomkål i 5 minuter
  • Finstrimla under tiden lök och hacka mangold och persilja
  • Låt lök, mangold och sockerärt koka med i ca 1 minut
  • Sila ifrån grönsakerna – spar buljongen
  • Tag bort libbstickan från grönsakerna
  • Häll tillbaka buljongen i kastrullen
  • Fyll på med mjölk och grädde – koka upp
  • Smaka av med vitpeppar och salt
  • Häll i redningen
  • Lägg i grönsakerna och värm till lagom ät-temperatur – Koka ej!
  • Lägg i persilja vid serveringen
  • Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s