NANNYS ÄNGAMAT
Njut av en sommarsoppa på späda nyskördade grönsaker
Du behöver:
- ca 200 g morötter
- ca 200 g blomkål
- ca 150 g sockerärter
- ca 100 g mangold
- ca 50 g purjo- eller silverlök
- ca 1 dl hackad persilja
- ett par tre blad färsk libbsticka alt en buljongtärning
- 6 dl vatten
- 5 dl mjölk
- 1 dl grädde
- 2 msk vetemjöl alt 2 stora äggulor
- salt och vitpeppar
Alternativ för redning:
-
MJÖLREDNING
- Reder du med mjöl skall den vispas ut med 0,5 dl av mjölken
- Redningen skall koka ett par tre minuter under omrörning
- Reder du med äggula skall den vispas ut med 0,5 dl av grädden
- Redningen får bara kokas upp absolut ej koka då grynar och trådar den sig
ÄGGULEREDNING
Arbetsgång:
- Skölj grönsaker och lök, skala morötterna om det behövs
- Skiva morötter i ca 0,5 cm slantar
- Bryt blomkålen i mindre huvuden
- Koka upp vatten, salt och libbsticka och sjud morötter och blomkål i 5 minuter
- Finstrimla under tiden lök och hacka mangold och persilja
- Låt lök, mangold och sockerärt koka med i ca 1 minut
- Sila ifrån grönsakerna – spar buljongen
- Tag bort libbstickan från grönsakerna
- Häll tillbaka buljongen i kastrullen
- Fyll på med mjölk och grädde – koka upp
- Smaka av med vitpeppar och salt
- Häll i redningen
- Lägg i grönsakerna och värm till lagom ät-temperatur – Koka ej!
- Lägg i persilja vid serveringen