Bondböna

Bondböna_0029

Bondböna med frön

Bondböna med frön

Bondböna= Hästböna= Åkerböna tillhör familjen Fabaceae, tidigare Leguminosae.
Bönan har köttiga stora baljor som är luddiga invändigt. Fröna har dessutom ett skal som kan bli lite segt och beskt om bönorna får växa sig för stora. Bönorna är rika på protein, vitaminer, fibrer och mineraler.

Förvaring
Fröna kan frysas efter en kort förvällning. Vanligt är också att torka mogna frön. Torkade bönor bör blötläggas gärna över natten och vattnet hällas bort innan kokning.

Bondböna – liten historia
Man vet att bönan fanns söder om Kaspiska havet och sen spred sig via romarriket till övriga Europa. Bondbönor har t om hittats i egyptiska gravar. Förr var bondbönan en vanligt matväxt för fattigt folk då den är lättodlad och innehåller mycket protein.

Bondböna Vicia Faba
Bondbönorna odlas på friland och kan sås bara jorden reder sig, till skillnad mot övriga bönor. Baljorna skördas när fröna är ca 2 cm stora om man inte vill torka dem, för då bör de stå kvar till baljorna börjar mörkna.

Bondböna i maten
Bondbönans grågröna frön är goda i soppa, pureer och grytor. Kan också ”kokas in” i olja och kryddor. Normalt används bara de stora fröna inte baljorna, men unga baljor med små frön kan kokas eller stekas hela. Lätt kokta unga toppar är även goda att äta.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s