Odlingsförutsättningar

Utvalda

Vi odlar på friland vilket här i Bergslagen innebär att grönsakssäsongen en bra vår och sommar börjar tidigast i slutet av juli. Uppdragning av plantor sker i förråd och kallväxthus. Sedan två år tillbaka har vi även en odlingstunnel främst för tomater.

I kallväxthuset växer en vinranka, kinesisk gräslök och äppelmynta. I sommar har bondbönor, melon, gurka, dill och grönkål delat plats med de perenna i jordbäddarna. Det blev en djungel där särskilt gurka och grönkål har trivts. Chili och ett par tomater har odlats i hinkar. Skötseln har underlättats av ett bevattningssystem som både minimerat vattenförbrukningen och gett rätt mängd till varje planta.

För tomaterna i tunneln utgjordes bevattningen av ett system med solceller.

En dröm är ett växthus där både jord och luft värms med solfångare och där tillskottsbelysningen sker med ledlampor som drivs av el från solpaneler.

Annonser

Oktoberjobb

Odlingarna upphör aldrig att förvåna

Årets sista gurka

En nyutslagen ros

Övervintrarna
Tyvärr tog äppelträdet Kim stryk av de hårda stormvindarna och måste tas bort

Ett brutet äppelträd

Ytterligare en övervintrare Black Pearl levererar.för tredje sommaren. Hur länge kan vi hålla den vid liv?

Höstregn

Vattenöverskott

Det är ok att klafsa runt i regnblöta odlingar när man ser att rotfrukterna trivs. Rotsellerin som såddes alldeles för sent i våras har växt enormt de sista veckorna på blöta leråkern.

Selleri på leråkern mår bra

Selleri i sandjord trivs inte lika bra

Mitt i vardagen

Frukost inför dagens arbete

En del dagar behövs en bra start

Morgonfrukost

Övervintrarna

Tänk att övervintrande rödbetor kunde bli så mjälla och goda – vi behövde inte ens skala dem – trevligt med egna färskodlade så tidigt på säsongen

Övervintrande rödbeta

Rödbetsgodis

Förra årets sista äpplen

Nu är det bara att hoppas på en bra höstskörd av Kim som hade den bästa smaken efter en lång vinter
 

De sista fem

Så fina inuti

Övervintring

Övervintrare i förråd och växthus

2017 sparde jag grönkål i landet, som älskades av harar och rådjur, Iår fick de istället övervintra i växthuset och nu finns fina plantor att skörda färsk grönkål ifrån

Övervintrare

Några rödbetor har ätbar storlek, men många ger bara fin ätbar blast
Vintersådden har inte kommut upp, men äm har jag inte gett upp hoppet.

 

Vårvintersådd

Årets första sådd

Idag har jag testat att vinterså kål. Det blev Blomkål Snowball, Kålrabbi Noriko, Broccoli Calabrais och Brysselkål Early Half Tall, 12 frö av varje.
Jag la nysnö över och ställde i kallväxthuset. Nu är det bara att vänta och se om något händer.

Vårvintersådd 2019-02-04

Spänning kan man få på olika sätt – det här sättet gillar jag

 

Mellan vinter och vår

Dags att rapportera hur årets vintertest gått

Min övervintringstest går inte så bra, Jag har insett att jag både varit för snål med vattning och gödning. Får se om jag kan ta igen det. Rödbetorna växer men blir väldigt små.

Små rödbetor

Jag har klippt vitlöksblasten flera gånger men inser att det där också krävs mer gödning och vatten.

Däremot trivs Rosmarin och Vindorna i kallväxthuset.

Fin rosmarinplanta

Övervintrande vinda

 

Lördagsnöje

Möte hos Norbergs Trädgårdsförening

Igår var jag och min syster och lyssnade på Farbror Grön på trädgårdföreningen. Det blev en trevlig och inspirerande föreläsning. Jag fick lust att testa vårvintersådd av kål.

Farbror Grön kommer ut med en ny bok i dagarna ”Flera fingrar gröna”. Om du förbokar den nu på Bokus får du den signerad också. Boken tar bl a upp nya grödor som inte fick plats i den förra boken.

Decemberskörd

Dags att kontrollera hur årets test gått

Familjen gillar ingefära och det går åt en hel del både som pulver och i färsk form.
Överallt läser man om hur lätt det är att odla själv. Så en större ekologisk ingefära inköptes och planterades i stor vid kruka.

Bladen växte hela sommaren och när det började bli kallt fick krukan åka in i växthuset.

Idag hade alla blad vissnat så det var dags för skörd.

Ingefära-2018

Plantan hade ett stort grovt rotsystem med rätt knöliga större delar. Jag hade nog förväntat mig lite längre användbara rotdelar men det luktar ingefära i alla fall. Vi får ser hur smaken blir om det blir en större odling nästa år eller bara i liten skala eller kanske inget alls

Vinterodling eller?

Alla ska ha vinterodling nu för tiden

Är även jag med på tåget? Nej egentligen inte, men i några bäddar står det fortfarande kvar rödbetor och morötter som jag sådde lite för sent.
De allra minsta rödbetsämnena testar jag att vinterodla inomhus i en balkonglåda. Det blir spännande att se vad som händer.

Vinterodling inomhus av rödbetor

Glömda lökar

När jag rensade upp efter sista potatisskörden hittade jag två bortglömda vitlökar. Det var Alexandra som jag odlade i det landet 2017. Varje lök innehöll fyra smålökar som redan hade börjat ge stjälkämnen.Det var bara att sära dem och sätta i varsin kruka. Eftersom det var mycket regn så hamnade krukorna inomhus under belysning. Vi får se hur det fungerar, men jag har klippt blasten två gånger redan så oavsett blir det färsk vitlöksblast i vinter

Vitlöksodling inomhus

Övervintring av chili

Jag har övervintrat ett antal chili tidigare år, men iår är det bara en planta av Black Pearl som står inomhus. Några andra sorter står kvar i kallväxthuset, mest för att jag hade blommande tagetes i krukorna

Övervintrande Chili

Rödbetor inkokta

Det blev en stor burk

Lagen:
2 dl ättika
2 dl vatten
1 liter rödbetsspad
4 dl socker
3 tsk havssalt
10 st kryddnejlikor
15 st vitpepparkorn
ev 1 krm natriumbensoat
1-2 cm pepparrot

Gör så här:
• Koka rödbetorna mjuka – spar spadet
• Skala och skiva betorna
• Koka upp lagen, rör tills sockret smält
• Koka ca 5 minuter
• Rör eventuellt ut natriumbensoat med lite lag och blanda i
• Hetta upp en stor glasburk i ugn till 100 grader
• Lägg locket i en kastrull med vatten och koka upp
• Fyll rödbetorna i burken
• Häll på den heta lagen så betorna täcks
• Lägg i en bit pepparrot och sätt på locket
• Bör stå en vecka innan du smakar
• Förvara svalt

Novemberaktiviteter

Höst eller inte höst

Hittade lite trattisar på en kort skogspromenad för första gången i november – rensning ett trevligt regnpyssel
Arbetena denna vackra oktober har varit lite annorlunda än tidigare år då odlingarna ska omfördelas. En del jobb blir nog kvar till våren oavsett det varma vädret
Nu är en del av de upphöjda bäddarna vintertäckta bland täckningen finns lite sent sådda morötter och rödbetor.
Grönkålen utomhus är slutskördat. Några stånd finns i växthuset. Hoppas inte grodan gillar grönkål. Förra året tyckte hararna och rådjuren det var praktiskt med mat ovanför snötäcket.

På Sesams återsamlingsdag i Staberg fick jag med mig vitlök av typ ormlök. Vitlök ska ju planteras på senhösten, behöver kyla men vill inte stå blött. Nu är lökarna planterade i balkonglåda under tak i kaningården.

Plantering av ormlök

 

 

 

Vi har beställt vitlöken Flavor som ska gå bra att plantera på våren. Den skall planteras på en yta som inte är färdigplanerad än.

Ledig tid

Kvällsaktiviteter

Någon tid till blåbärs- och lingonplockning blev det inte i år. Den tidiga skörden och det sena regnet har gett andra fördelar.
Svampskogen lockar och en fin skörd av gula kantareller blev det. Att rensa kantareller med restaurangmetoden fungerar utmärkt.
Tidigare har ett antal smörsopp hamnat i korgen. Här ger samma rensmetod lite mindre klibbhattar.

Kvällsglädje


Liten smörsoppsskörd

Dagsläget

Septemberstatus

Nu är det lugnt i odlingarna.
Några plantor med ljusrosa tomater står och stampar i tunneln men blir inget rödare, de plockar vi av och lägger i ett fönster. Då kan tunnelstädningen starta tidigt iår.
Inga rotfrukter på friland verkar växa mer, men får stå kvar tills frosten kommer.

Tomater till fönstermognad

Sista Purple Ufo-skörd på friland

Årets bästa leverantörer

Tomaten Naranja är den allra bästa vi odlat fungerar både på friland och i växthus/tunnel och levererar mängder med gulorange körsbärstomater.
I år lyckades vi med tre nya gurksorter. Miniature White är den allra mest produktiva, men även H-19 Little Leaf har levererat bra. Sent om sider kom så Richmand Green Apple igång. Gurkorna trivs i växthuset och det kommer nya rankor och nya gurkor varenda dag.
Gurka – den gröda som verkligen trivts iår.

Årets storleverantörer

Chilileverantörer

Chilin har levererat hela sommaren. Tidigast var Purple Ufo, där allt är skördat och där det mesta hamnat i torken.
Black Pearl och Beni Highland kom med stormsteg i början av september och nu är det Monkeyface som levererar.

Sensommarens bästa chili

…………………….

Den overkliga sommaren

Fortsatt raketfart

Vi hinnner fortfarande inte med – vad händer egentligen?
Sockerärterna är klara en hel månad tidigare än vanligt och på ett par dagar är de fullmatade och börjar torka. Bönorna blir så låga och knubbiga att vi måste halma under. Bara märgärten Alunda och störbönan Eva verkar fungera normalt.

Torkande sockerärt Svartbjörsbyn

Eva en pålitlig störböna

I växthuset klättrar gurka och melon hejdlöst och bildar en djungel tillsammans med ringblomma, gurkört, honungsfacelia och grönkål. Vid midsommar såg det så tomt ut så jag strödde ut gamla dillfrön mitt bland plantorna och de verkar också trivas.

Melonerna växer

Två olika gurksorter odlas i år

Vi fick ett par kok färskpotatis till midsommar, men den squash som jag planterade efteråt verkar inte trivas, Tondo di Nizza sådd samtidigt på friland mår bättre, den är en pålitlig sort som vi gärna fortsätter odla.
Chilin Alma – en ny bekantskap har stora frukter på gång. Den var seg att gro, vi hade nästan gett upp hoppet och sen blixtrade det bara till. Black Pearl trivs på friland medan Purple Ufo snabbt gav upp och istället visade att tunneln var den perfekta växtplatsen

Första röda Alma med Purple Ufo i olika stadier

Vart tog våren vägen?

Start i raketfart

Först ville regnet aldrig ta slut och sen kom solen och värmen och stannade länge. Vi hann inte riktigt med, men nu börjar vi ändå vara ikapp.
Mycket är sått och planterat, men här och var glipar tomma rader där något inte velat gro.

Fina Chili på gång

Den här plantan kommer att ha mängder av små mörka frukter

De första tomaterna börjar mogna

Bönor och ärter har kommit upp bra förutom Stensärten där inte en enda grott, mycket mystiskt. Tomater och Chili växer på i växthus och tunnel. Ett antal chili växer även på friland

Potatis och bondböna samsas i växthuset

Satte 4 potatisar tidigt i västhuset med hopp om egen färskpotatis till midsommar, återstår att se om det finns något under.
Potatisarna verkar trivas tillsammans med Solberga bondböna och honungsfacelia och de drar en hel del pollinerare till växthuset, vilket märks på övriga plantor.
Tänker sätta ett par squash där potatisen har stått och låta dem klättra uppåt på snöre.

Årets odlingsplanering

Visst är det vackert med snön, men nu kryper det riktigt i odlingsfingrarna.
Listor på kvarvarande fröer och fröer som behöver inhandlas ligger spridda över hela kontoret tillsammans med bokslutspapper.

Vecka 2 blev det i alla fall sådd av lite paprika och chili som nu väntar på omskolning,

Liten paprikaplanta

En första bytta med bredsådd persilja behöver också tas omhand.

Persilja för vårkonsumtion

Ingefära är planterad i ett antal breda krukor och klarar sig bra än med bara lite vattning

En av ingefärsplantorna

Februarivinter

I år verkar det bli en riktig julkortsvinter.

För en månad sen behövde vi ta bort snön från tunnel. Igår var det dags igen.

En igensnöad tunnel

Kålplantorna som var kvar i landet för vinterskörd blev mat åt de vilda djuren och morötterna sitter fastfrusna under snön.

Vintern som kom och gick

Förra söndan kom vintern, gjorde allting vitt, stannade till och vände om.

Kållandet såg ut som en liten vinterskog i måndags.

vinterskog i kållandet


Knäckta grenar i kålskogen också

Precis innan kylan och snön kom skördades de sista små broccolihuvudena. Nu finns bara torkad och fryst chili till förädling kvar.