INNEHÅLL | Sortimentssidan | |
Blad- o kryddväxter
|
Rotfrukter och lök | Bönor o ärter
|

Gul mangold
Mangold är en tvåårig växt som även kallas för bladbeta, spenatbeta eller romersk spenat. En fin gul sort med vackra gula bladstjälkar. Mangold introducerades i Norden redan under 1400-talet. Bladen används på samma sätt som spenat och stjälkarna likadant som sparris. Gallringsskörda efter hand och sedan blad för blad (yttersta) eller genom att skära av hela plantan 2-3 cm från marken. UPP

Röd Mangold
Nästan som rödbetor fast ändå inte. Röd Mangold har en svag rödbetssmak. De gröna primörbladen har röda stjälkar och bladnerver. Goda och vackra att blanda i sallad, wok, pastarätter eller på en smörgås.(källa) UPP
Moroten tillhör familjen flockblommiga och är tvåårig. Första året utbildas den förtjockade gula, röda eller vita roten med en bladrosett av parflikiga blad. Andra året den starkt förgrenade borsthåriga stjälken. Liksom alla andra rotfrukter bildar moroten i huvudroten ett näringsmagasin som används andra året vid blom- och fröbildning. Genom förädling har vi fått många sorter med högt näringsvärde och hög karotinhalt, vilken också ger upphov till kulturmorotens kraftigt orangeröda färg. (Fullständig artikel här, inklusive förvaring av morötter) UPP
Rädisa en snabbväxande primör som ska sås och skördas ofta. Pröva att använda rädisan även kokt eller stekt, sätt den gärna på grillspettet. Rädisan förädlades ur rättikan på 1700-talet. Blir den för skarp i smaken låt den vila i saltat kallt vatten över natten. UPP
Persilja känner de flesta igen. Den är tvåårig och blommar andra året. Det finns två typer av persilja rotpersilja och bladpersilja. Den senare finns i två varianter slätbladig eller krusbladig. Av rotpersiljan kan man äta både blad och rot men av bladpersiljan är det bladen man använder. Persilja är järnrikt och innehåller mycket A-vitamin, karotin och c-vitamin, den passar i nästan all matlagning. Stjälkarna kan koka med för att ge smak till en gryta eller buljong, men bladen bör läggas i alldeles före serveringen. UPP
Dill Den dill man fryser in själv får en helt annan smak en den man köper djupfryst i affären. Av dillen används både blad, blommor och frön. Klipp av blomflockarna, fyll i en stor glasburk, häll på färdig ättika, sätt på lock och låt stå i köksfönstret. Efter en månad kan du sila ifrån en god dillättika till inläggningar od. UPP
Citronmeliss Användbar i all matlagning. Den har en fin smak av citron som passar både till dessert och som smaksättning av fisk eller kyckling. Ger också ett gott te. UPP
Chokladmynta Den har en klar chokladsmak med lite myntabeskhet i sig. Jag har använt den till dessert, i dryck och som smaksättning av viltkött. Jag testar att både frysa och torka. Ska bli spännande att se vilka fler användningsområden som finns. UPP
Kinesisk gräslök har en svag smak av vitlök. Den har till skillnad mot vanlig gräslök platta blad. UPP